*

Kaikki blogit puheenaiheesta Erilaisuus

Tytöt ja pojat samaan muottiin, koska erilaisuus on rikkaus

Tämä blogi sai kimmokkeen nyt jo kuukauden vanhasta lehtijutusta, josta lisää alempana. Sekä maailman menosta ylipäätään. Nimittäin tasa-arvon nimissä koitetaan nykymaailmassa asettaa tyttöjä ja poikia samaan muottiin. Samaan aikaan väitetään, että erilaisuus on rikkaus. Erilaisuus on rikkaus, vaikka kaikista yritetään väkisin tehdä samanlaisia?

 

Kaikki erilaisia, kaikki samanlaisia

Vietin juuri muutaman viikon työmatkalla Kenian pääkaupungissa Nairobissa. 

Koneesta laskeutumisen jälkeen ei mennyt kauaa ennenkuin havahduin siihen, miltä tuntuu, kun sulautuu ympäristöönsä. Kun vähän pigmenttirikkaampi ihonväri ei teekään sinusta automaattisesti kanssaihmisistä erottuvaa maalitaulua, vaan näytät ihan siltä samaltakuin kaikki muutkin. 

Sen tajuaminen oli hassua. Samaan aikaan huojentavaa, mutta jotenkin... vieraannuttavaa.

Erilaisuus ja erilaisuuden sieto/arvostaminen

Ihmisten erilaisuus ja sen sieto/ymmärtäminen/arvostaminen
Olisikohan niin, että sosiaalisena eläimenä kuuluminen porukoihin on ehkä jopa yleisinhimillinen tarve, tarve saada itselleen joku identiteetti, minä olen isä, opettaja, johtaja, luonto-ihminen, humaani, rehellinen, oikeudenmukainen - olla joidenkin kaltainen, kuulua niihin, jotka ...
Luulen, että aika harvinaista on tarve olla kuulumatta, minä olen erilainen, yksinäinen, poikkeava, eristäytynyt, saareke, tuntematon, outo, ystävätön, kuulumaton, näkymätön.

Moninaisuus on rikkautta

" Kaikkea muuta, kunhan ei vaan nukkuvaa, puolikuollutta elämää".Hienon päivän ilta asettaa kirjaimet sanoiksi tasa-arvon päivänä Minna Canthin tiivistämässä lauseessa.

Erilaiset työnhakijat ja työn saamisen vaikeus

Nykyään usein on niin että kun työnhakija on erilainen vammansa tai sairautensa vuoksi hänen on hyvin vaikea saada töitä. Varsinkin jos on depressio tai jokin muu psyykkinen sairaus. On vajaakuntoinen, muttei kuitenkaan työkyvytön. Sairaus ei tarkoita sitä että ihminen on jotenkin omituinen. Se tarkoittaa sitä että jos on esimerkiksi depressio ei jaksa tehdä yhtä pitkiä päiviä kuin muut. Lyhennettyjä päiviä kylläkin. Siksi on hyvä jos myös masentuneelle annettaisiin mahdollisuus koeaikaan, ja joustettaisiin työajassa.

Enemmistö, vähemmistö, erilaisuus, näkökulma, ehdottomuus…

Jokainen kuuluu johonkin vähemmistöön. Siltä pohjalta siis kaikilla on kokemusta ja tietoa erilaisuudesta.

Itse kuulun useimmissa asioissa vähemmistöön. Siitä seuraa, että on oikeastaan pakotettu havainnoimaan ja hahmottamaan eri näkökulmia. En ole ehdoton juuri missään, koska tajuan, että on perusteita olla toistakin mieltä.

Onko muuten totta, että suurin osa ihmisistä on enemmistöön kuuluvaa keskiluokkaa, jolla on yhteneväiset enemmistön tarpeet, niin kuin politiikassa annetaan ymmärtää?

 

Pelko on inhimillistä

Ihminen on pelännyt erilaisuutta niin kauan kuin historiaa tiedetään. Sitä (erilaisuuden pelkäämistä) ei saada pyyhittyä pois eikä välttämättä tarvitsekaan. Terveen epäluulon ja sairaan epäluottamuksen raja on hienon hieno, eikä kenestäkään meistä ole kertomaan, missä se oikein kulkee.

Orlandon uhrien omaisille

Mercedes, Amanda, Juan, Antonio, Darryl, Cory, Simon, Angel…listassa on 50 henkilöä, jonkun lapsi, jonkun ystävä, jonkun rakas. He kuolivat kaikki nuorina. Heidän elämänsä vietiin väkivalloin. Haavoittuneet ovat hoidettavina sairaaloissa. Vihalle ei ole tilaa heidän omaisten keskuudessa. Viha asustelee opportunististen politiikoiden keskuudessa.

Asian ytimessä

Toijalan alueella, Akaan Seutu -lehdessä, julkaistiin tällä viikolla haastattelu, joka ansaitsee paikallisaluettaan huomattavasti suuremman mediahuomion. Helsingissä syntynyt, suomalaisen äidin ja algerialaisen isän poika Karim Maïche toteaa siinä kenties ketään toista lukemaani paremmin sen, mistä Suomessa läpikäytävässä, turvapaikanhakijoiden aallosta bensaa laineille saaneessa kohussa on oikeasti kyse.

Kulttuurit kohtaavat

Olen kotoisin juhannuskisa paikkakunnalta. Se tarkoittaa sitä, että vuosikymmeniä sitten maaseutupitäjässä oli hetken aikaa aina kesäisin eri näköisiä ja eri värisiä ihmisiä — harvinaista koko Suomessa siihen aikaan. Olen saanut tyttönä nimikirjoituksia jahdatessani luonnostaan ymmärryksen ihmisten samanlaisuudesta vaikka ovatkin erilaisia.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä